Saltar a continguts

ASSOCIACIÓ AMICS DE L'ÒPERA DE GIRONA

Navegació

Menú principal

Notícies

30/09/2018
PRIMER SOPAR OPERÍSTIC DEDICAT A L’ÒPERA QUE VEUREM

 

     Enguany s’ha iniciat una modalitat de sopars temàtics. Es diuen sopar operístic en el sentit que s’inspiren en l’òpera que s’està treballant. El sopar es realitza immediatament després de la conferència d’apropament que es pronuncia a la casa de Cultura i prèviament al desplaçament en bus per a veure-la en el Liceu. En una curta passejada els aficionats que s’hi ha inscrit prèviament es desplacen fins al Casino de Girona, al carrer Albareda.

Imatge de complement Ampliar imatge

 

     Al lloc dels fets, i quan arriben els comensals, els dos cuiners operístics, l’Alfons Bonet i en Joan Escuder, ja estan acabant el sopar. Els artistes dels fogons que ens atenen, encara que no en són professionals, en canvi sí que en resulten experts. És el moment per passar per la cuina a veure els últims preparatius i a comentar la jugada amb el Joan i l’Alfons. Val a  dir que aquests són a la vegada aficionats a l’òpera, que solen venir als desplaçaments en bus al Liceu.

     En la primera edició vam ser onze persones. Els plats van ser comentats així que anaren arribant. Va fer lectura de les explicacions la Lluïsa Bonal. Sintetitzem el que es va paladejar pel gust i per l’orella:

-          Tallarines a la Norma.- Plat típic sicilià, en particular de Catània, per tant de la ciutat de Bellini. El nom de “norma” té en relació al plat un doble sentit: evidentment que ens remet un famós títol de Bellini però al·ludeix, també, a una composició “normal” o ajustat a la norma dels ingredients adequats.

-          Rosbif.-  basat en el bou que ha de ser tendre i que ha d’agafar totes les qualitats del gust dels ingredients, especialment a la crosta, al llarg d’una lenta cocció. Aquest plat anava dedicat al tema de l’òpera i al fet que, per error geogràfic del llibretista, la història no es situa a Escòcia sinó a Anglaterra.

-          Préssecs Melba.-  Plat que és resultat de la fusió de la música i l’admiració per una persona. El xef Auguste Escoffier, segurament el més cèlebre del món vers el 1900, va inspirar-se i dedicar aquest gelat a la soprano australiana Nellie Melba, a la que el cuiner admirava. Després de diverses ocasions que els dos protagonistes van compartir el postre, la fórmula va quedar fixada en un resulton equilibri de gelat de vainilla, préssec i gerds.

     El sistema d’aquests sopars passa per apuntar-se en un lloc d’inscripcions accessible per ordinador. Les places queden limitades a un màxim de 15 comensals, donat el tipus de cuina artesanal que es practica. El cost és variable, segons preus del mercat en el dia dels fets, però se sol situar entre els 25 i 30 €.

    Per cert, que ja teniu accessible, si voleu, el reservar places pel sopar per al dia 15 de desembre, a les 21h, sopar que estarà dedicat a La Italiana in Algeri de Rossini. Els que són aficionats a l’òpera i/o coneixen  Rossini, ja saben que pot ser una diada particularment adequa da per a fer un sopar operístic:

      Per apuntar-se al sopar Rossini de l’Italiana del 15-XII