Saltar a continguts

ASSOCIACIÓ AMICS DE L'ÒPERA DE GIRONA

Navegació

Menú principal

Notícies

24/02/2017
LLIBRE SOBRE ELS CIVIL: DOS CATALANS DE GRANS APORTACIONS A LA MÚSICA. ENTRE D’ALTRES UNA ÒPERA

     Organitzat pels Amics del Museu d’Art de Girona aquest dimarts 22 de febrer s’ha realitzat la conferència i presentació del llibre, recentment editat, Quan la música esdevé passió. Els germans Francesc i Joseph Civil. Els dos xarlistes i autors del llibre són Lluís Brugués i Agustí (antic director del Conservatori I Albéniz de Girona) i Albina Varés i de Batlle (que havia estat tècnica de l’Arxiu Municipal de Girona). Ambdós autors també són músic si van ser deixebles de Francesc Civil.

La conferència de presentació del llibre el 22-II-2017 Ampliar imatge

       Els autors van comentar que havien començat interessats der Francesc Civil, un dels músics més influents actiu a Girona en el segle XX a parer dels conferenciants. Però a mesura que indagaven en la documentació van “descobrir” un altre personatge de gran rellevància, el germà gran, en Joseph Civil. Ambdós van tenir una etapa de formació als voltants de París, on el gran va estar-hi bona part de la seva vida. Es van formar a la Schola Cantorum, de la que Joseph va ser-ne professor.

     Es disposa d’un important arxiu familiar, amb una quantitat considerable de partitures manuscrites i milers de cartes. Els escriptors van aprofitar per agrair la disposició i col·laboració de la família, de la que va estar present algun dels membres a la xerrada, en tot el procés de cerca. Altres arxius diversos i d’àmplia ubicació van servir de complement. En relació als dos personatges es localitza una obra compositiva àmplia i sòlida, malauradament poc divulgada. De fet, un dels motius de la certa ha estat promoure el coneixement de les composicions dels protagonistes.

      També es detecten unes biografies interessants, amb una àmplia xarxa de relacions amb altres músics i personatges de la cultura del moment. En particular, les estances en un París en un moment de gran protagonisme cultural, va facilitar les coneixences. Un apartat important del llibre i que va portar feina als autors és el catàleg de composicions dels dos germans. Entre les aportacions de Francesc cal ressaltar els estudis i investigacions sobre història musical

      Destacarem aquí la important aportació en composicions per a veu dels Civil. Francesc va crear 8 cantates o oratoris a part de cançons i cants religiosos. I en el cas de Joseph és molt àmplia la creació de peces religioses i molt en particular la composició d’una òpera, amb el títol de Canigó (opus 50), amb lletra de Mossèn Cinto Verdaguer i escenografia de Lluís Jou. Aquesta òpera va ser composta al llarg d’uns quaranta anys. La versió definitiva és del 1948.

       Tot plegat, la conferència i en particular el llibre, publicat aquest per la Diputació gironina, mostren unes trajectòries personals, penes de coneixences i anècdotes, i musicals de gran interès.

                 joan manel barceló sitjes 

Enllaç:  Notícia al Punt