Saltar a continguts

ASSOCIACIÓ AMICS DE L'ÒPERA DE GIRONA

Navegació

Menú principal

Notícies

15/08/2016
UN QUADRE INÈDIT I INCOGNIT S'EXPOSARÀ AL Md'A DE GIRONA AMB LA MÚSICA COM ÚNICA PISTA: UN CAS DE WAGNERISME?

 És costum del Museu d’Art de Girona (Md’A) de treure del fons de reserva (els dipòsits del meseu on hi ha les obres no exposades) i exposar mensualment una obra que es mostra en la sala del museu que més se li escau. Es tracta de La peça del mes.

      El proper setembre serà exposada una obra de la que no es sap ben res. En l’actual catàleg consta amb el nom de Personatges medievals, però és provable que es tracta d’un títol genèric a falta de saber-ne l’original. Tampoc es coneix l’autor ni la datació. La principal pista sobre què tracta i sota quines influències artístiques podem entendre el quadre  el dóna la música. Veureu l'obra a la sala 17.

Wagner. caricatura de Julià Pascual, 2013 Ampliar imatge

             Efectivament, en mig d’una vintena de personatges pintats davant d’un fons entre arquitectònic i vegetal, aparentment de finals de l’edat mitjana, hi apareixen instruments musicals. Una mena de llaüts. Per tant, la temàtica destaca alguna intencionalitat musical. Per aspectes estilístics, poc determinants però possibles, i l’interès pels instruments tot plegat dóna peu a plantejar la hipòtesi que el petit quadre es trobi sota la influència del modernisme-simbolisme, moment que a Catalunya Wagner, i en general les relacions entre les diverses arts i la música, va estar molt d’actualitat. Pel que fa al compositor germànic hi ha dues possibles òperes, ambdues estrenades a Girona a inicis del s XX (data provable en què es va pintar l quadre), que podrien tenir relació, hipotèticament encara que de manera imprecisa, amb l’escena: el Lohengrin i el Tannhäuser.

     L’obra apareixerà, com dèiem, durant el setembre del 2016 exposada només durant un mes, abans de tornar als llimbs del fons de reserva. Els que vulgueu tafanejar i/o formar-vos la vostra opinió sobre el misteri artístic d’una obra “indocumentada” d’ambient musical ara teniu la ocasió.