Saltar a continguts

ASSOCIACIÓ AMICS DE L'ÒPERA DE GIRONA

Navegació

Menú principal

Notícies

29/08/2020
NIT D'ÒPERA A L'ESCALA. G. Coma-Alabert, Q. Solà, S. Roca. Amb els Amics i l'Ajuntament (28-VIII-2020)

 .

     Un 28 d'agost de l'any de la pandèmia, el 2020, després de llarga abstinència o escassedat, per a molts dels presents, de gaudir de la veu en directe, una cinquantena d'aficionades i aficionats vam poder viure un recital operístic amb grans artistes i qualitat. A més, amb gent de casa, que de vegades no cal anar a buscar a fora els gran intèrprets. El concert va estar organitzat per L'Ajuntament de L'Escala, amb la col·laboració dels Amics de l'Òpera de Girona.

      Es tractava de la segona actuació en què l'associació intervenia promovent la lírica durant l'afectació del Covid. La funció va comptar amb la presència de l'alcalde de L'Escala, el Sr. Víctor Puga, i el regidor Sr.Martí Guinart, així com el seguiment del Sr. Josep Torner. Cal constatar i agrair la implicació de l'Ajuntament escalenc en la defensa de la cultura en moments difícils.

El recital Veure galeria Ampliar imatge

 

 

     Les condicions sanitàries van obligar a que l'aforament quedés limitat a prop de cinquanta espectadors, cosa que va provocar que s'esgotessin en hores les entrades disponibles. Per aquest motiu, que molta gent no hi va poder accedir i per la qualitat de l'espectacle, procurarem que es pugui repetir.

     La funció va tenir lloc en un espai ben adequat acústicament i pel sabor de l'edifici: L'Alfolí de la Sal. Una construcció històrica singular de L'Escala, avui en dia museïtzat. Aprofitant el marc de l'audició, unes hores abans es va organitzar una visita guiada, per a qui volgués, al museu, itinerari històric, des dels inicis de la població fins al personatge escalenc més cèlebre: Caterina Albert (Víctor Català). Ho va conduir la directora del museu, la Sra. Lurdes Boix. Des de Girona es va organitzar un bus per a persones que es desplaçaven des d'aqueta ciutat.

 

     Els artistes que es van aplegar van ser tres: la mezzosoprano Gemma Coma-Alabert, el pianista Quim Solà i el rapsode Salvador Roca que va anar presentant i comentant les fases del recital. El programa va oferir quatre blocs, que passem a enumerar

A)    BARROC

-   Lascia ch'io pianga, de "Rinaldo"(Häendel)

-   Svegliatevi nel core, de "Giulio Cesare" (Häendel)

-   Concert italià, primer moviment, piano (J.S. Bach)

-   Sposa son disprezzata, de "Bajacet" (versió de Vivaldi)

 

B)    CLASSICISME: una òpera de Mozart

-   Obertura, en piano, de "Le nozze di Figaro" (Mozart)

-   Non so più, cosa son, cosa faccio, de "Le nozze di Figaro"(Mozart)

-   Dansa nupcial, en piano, de "Le nozze di Figaro" (Mozart)

-   Voi che sapete, de "Le nozze di Figaro" (Mozart)

 

C)    SEGLE XIX FRANCÈS (2a meitat): dues obres cabdals

-   Arabesuqe no 1, de "Deux arabesques", del 1888 (Debussy)

-   Obertura, en piano, de "Carmen"(Bizet)

-   Habanera, de "Carmen" (Bizet)

-   Seguidilla, de "Carmen" (Bizet)

 

D)   SEGLE XIX FRANCÈS (2a meitat): 2 bisos

-   Mon coeur s?ouvre à ta voix, de "Samson et Dalila" (Saint-Saëns)

-   Va, laisse couler mes larmes, de "Werther" (Massenet)

 

     No cal justificar, doncs, que es va fruir d'un recital centrat quasi exclusivament en l'òpera. Amb peces que van exigir als músics una capacitat per adaptar-se, en cada fase, a registres molt diferents. El sentit evolutiu de la selecció programada però oferint als assistents una noció successiva de grans moments de l'òpera. A la vegada, es donava una varietat de continguts atraient.

     Permeteu acabar afirmant com, amb recursos limitats, els artistes van acabar oferint un gran recital. És la manera de fer front a la situació en afirmació de les arts escèniques.